Kruche babeczki ze śliwkami i gruszką

0 (0 ocen)

Przepyszne babeczki z jesienny akcentem :)

Składniki:

  • 10 babeczek o średnicy 10 cm:

    300 g mąki
    100 g cukru pudru
    200 g margaryny
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany
    łyżeczka proszku do pieczenia

    0,5 kg żółtych śliwek
    1 duża gruszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche babeczki ze śliwkami i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.

    Całość siekamy z margaryną po czym dodajemy żółtka i śmietanę.

    Zagniatamy na gładkie ciasto.

    Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.
  • Kruche babeczki ze śliwkami i gruszką 2. Wysmarowane tłuszczem foremki wykładamy cienką warstwą ciasta.

    Śliwki kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm a gruszkę ok 0,5 cm.

    W foremkach wyłożonych ciastem układamy na przemian śliwki i gruszki.
  • 3. Resztę ciasta rozwałkowujemy i wycinamy z nich koła o średnicy babeczek.

    Na środku wykrawamy listki które odkładamy do upieczenia.

    Pozostałym ciastem przykrywamy babeczki.
  • Kruche babeczki ze śliwkami i gruszką 4. Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (listki krócej, do zrumienienia).

    Na upieczonych babeczkach w miejscu po wyciętych listkach układamy gotowe ciasteczka.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Owoce Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (149 ocen)

Zdobywca nagrody

Kruche

To może cię zainteresować