Kruche babeczki z masą budyniową i owocami

4.5 (172 ocen)

  • 60 min

Kruche, lekkie, delikatne i słodkie. Idealne na spotkania przy herbacie lub kawie.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dag margaryny
    2 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki cukru pudru
    2 żółtka
    szczypta soli
    szczypta sody

    Krem:
    1 szklanka mleka 3,2 %
    1 budyń waniliowy
    3 łyżki cukru
    1 cukier wanilinowy
    1/2 kostki miękkiej margaryny

    Owoce:
    winogrono, pomarańcza, brzoskwinia, inne.

    Galaretka smak dowolny
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Kruche babeczki z masą budyniową i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól, margarynę i siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier, żółtka, sodę, składniki łączymy wyrabiając na jednolitą masę. Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na 30 minut.
  • 2. Foremki do pieczenia babeczek smarujemy tłuszczem i posypujemy bułka tartą. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na około 4mm wycinamy krążki i wylepiamy foremki, każdą nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 12-14 minut.
  • 3. Z podanych składników na krem (pomijając oczywiście margarynę) gotujemy budyń. Zimny ucieramy z margaryną na jednolitą puszystą masę.
  • 4. Zimne babeczki dekorujemy masą budyniową i owocami.

    Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Studzimy i tężejącą nakładamy na owoce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować