Kruche babeczki z malinową pianą zaparzaną.

4.49 (145 ocen)

  • 2 godz.

Babeczki to fajny pomysł na przyjęcia dla dzieci - można je robić w różnych smakach i kolorach.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na spody ( ok. 30 sztuk ):
    - 30 dag mąki
    - 15 dag masła lub margaryny
    - 10 dag cukru pudru
    - 4 surowe żółtka
    - szczypta soli
    - olejek waniliowy
    - 2-4 łyżeczki śmietany
    - mały słoiczek konfitur jagodowych ( do wyłożenia pod piankę)

    Składniki na pianę zaparzaną:
    -4 białka
    - 20 dag cukru
    - pół szklanki przecieru z malin
Wystaw ocenę:

4.49 (145 ocen)

Kruche babeczki z malinową pianą zaparzaną. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zarobić ciasto ze wszystkich podanych składników. Dodać 2-4 łyżeczki śmietany w zależności od konsystencji ciasta. Włożyć do lodówki na parę godzin ( nawet na noc ). Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkować placek grubości ok. 0,5cm. Wykładać foremki do babeczek ciastem. Foremki ustawić na blasze i upiec na złoty kolor. Gdy przestygną wyjąć z foremek.

    Z cukru i przecieru owocowego ugotować gęsty syrop. Ubić pianę z białek. Pianę zaparzać syropem - ubijać i dodawać po łyżeczce syropu owocowego. Piane połączoną z syropem umieścić w misce blaszanej i położyć na garnku z gotującą się wodą i ubijać aż do uzyskania gęstej piany.
    Spody babeczek wypełnić po łyżeczce konfitury. Pianę zaparzoną nakładać najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego z największą końcówką.

Porady

Na piankę można użyć przecieru z innych owoców, np. truskawek, jagód lub zrobić piankę waniliową dodając pół szkolanki wody zamiast przeciery i kilka kropli aromatu. Wtedy można piankę barwić na różne kolorki barwnikami spożywczymi. Ozdabiać żelkami lub owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować