Kruche babeczki z czekoladą i orzechami

4.49 (191 ocen)

  • 60 min

Przepis znalazłam na stronie kotlet.tv.

  • 60 min

Składniki:

  • na kruche ciasto:

    250 g mąki
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    125 g masła
    1 żółtko
    50–60 g wody


    nadzienie:
    dżem malinowy lub truskawkowy,
    150 g czekolady (u mnie mleczna|),
    70-90 g kremówki,
    orzechy lub owoce
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Kruche babeczki z czekoladą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier puder, cukier z wanilią i masło posiekać nożem, aż masło będzie drobne. Dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść w kulę i owinąć folią. Ciasto schować do lodówki na 10 minut lub dłużej. Po schłodzeniu rozwałkować na ok. 4 mm (warto robić to między foliami) i wykrawać foremkami odpowiednią ilość ciasta do każdej babeczki. Wyklejać foremki i nakłuć ciasto widelcem, wstawić jeszcze na 10 minut do lodówki. Piec w 200 stopniach ok. 15 minut (można, ale nie trzeba obciążyć każda foremkę fasolkami). Po wystudzeniu babeczki łatwo wyskakują z foremek.

    Przygotować krem czekoladowy: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę ze śmietanką. Do każdej babeczki nałożyć odrobinę dżemu (ok. pół łyżeczki), a na to krem czekoladowy. Wierch udekorować orzechami. Schłodzić kilka godzin w lodówce, aż krem zastygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować