Kruche babeczki z budyniem i owocami

4.5 (187 ocen)

Kruche, słodkie, malutkie i kolorowe babeczki z budyniem i owocami. Wyglądają pięknie i smakują rewelacyjnie. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szkl. mąki krupczatki
    1/4 szkl. cukru pudru
    szczypta soli
    120 g zimnego masła
    2 żółtka

    Budyń:
    450 ml mleka
    2 łyżki cukru
    1 budyń waniliowy

    Dodatkowo:
    drobne owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery Kruche babeczki

Kruche babeczki z budyniem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-25ekmc7 1. Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami, ciasto uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 30-60 minut.
  • image-10xf3k3 2. Po tym czasie rozwałkować na grubość około 5 mm pomiędzy folią lub papierem do pieczenia. Za pomocą szklanki wykrawać koła, wylepić nimi foremki do babeczek wysmarowane wcześniej masłem i oprószone mąką. Nakłuć widelcem i umieścić na blasze.
  • image-0uempvu 3. Piec w 190st.C około 10-15 minut do zezłocenia. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego przestudzenia.
  • image-2bjvt3y 4. Następnie delikatnie wyjąć babeczki z foremek.
  • image-1h4coa1 5. Budyń: Ugotować jak zaleca się na opakowaniu (zmniejszając tylko ilość mleka do 450 ml.) Jeszcze ciepły budyń wycisnąć za pomocą szprycy do babeczek.
  • image-1foqx43 6. Udekorować świeżymi owocami. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować