Kruche babeczki z budyniem i jabłkami

4.5 (177 ocen)

Kruchutkie ciasto, wilgotne aromatyczne nadzienie...takie babeczki mogłabym robić codziennie :)

Składniki:

  • Na 10-12 babeczek:

    300 g mąki
    50 g mielonych migdałów
    250 g margaryny
    garść cukru pudru
    2 łyżki śmietany 12 %
    2 żółtka
    łyżeczka proszku do pieczenia

    budyń śmietankowy lub waniliowy
    0,5 l mleka
    3 jabłka antonówka lub szara reneta
    łyżka cynamonu
    łyżka cukru wanilioweg
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Kruche babeczki z budyniem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do ostudzenia.

    Migdały mielimy.
  • 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy orzechy i cukier puder.

    Całość siekamy z margaryną po czym dodajemy żółtka i śmietanę.

    Zagniatamy na gładkie ciasto.

    Dzielimy je na 2 części.

    Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.
  • 3. Obrane jabłka ścieramy na plasterki.

    Mieszamy je z łyżką cukru i cynamonem.

    Podsmażamy na suchej patelni aż wyparuje z nich woda.

    Odstawiamy do przestudzenia.
  • Kruche babeczki z budyniem i jabłkami 4. Wysmarowane tłuszczem foremki na muffinki wykładamy cienką warstwą ciasta (rozwałkowaną na około 0,5 cm) w taki sposób aby ciasto wystawało po bokach.

    Do każdej babeczki nakładamy po kopiastej łyżeczce budyniu oraz łyżce podsmażonych jabłek.

    Resztę ciasta rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka o średnicy nieco większej niż otwory foremek.

    Przykrywamy górę babeczek i mniejszą foremką odkrawamy nadmiar ciasta.

    Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować