Kruche babeczki z budyniem, galaretką i truskawkami

4.49 (193 ocen)

  • 45 min

Smak dzieciństwa... Przepis prosty, idealny na ciepłe dni, smak lata!

  • 45 min

Składniki:

  • Na 10-12 sztuk

    * 2 szklanki mąki pszennej
    * 1/3 szklanki cukru pudru
    * 100 g zimnego masła
    * 1 żółtko
    * 5 łyżek zimnej wody
    * 1 budyń z cukrem Winiary
    * 1 szklanka mleka
    * 1 galaretka truskawkowa Winiary
    * truskawki
Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Babeczki Babeczki

Kruche babeczki z budyniem, galaretką i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut do ochłodzenia.

    Po 30 minutach ciasto rozwałkowujmy i wykładamy nim foremki do babeczek, nakłuwamy ciasto widelcem.

    Pieczemy w temperaturze 200 stopni, około 15 minut. Do zrumienienia.

    W tym czasie przygotowujemy budyń i galaretkę. Budyń z połowy mleka zalecanego na opakowaniu, a galaretkę z połowy wody zalecanej na opakowaniu.

    Jeszcze ciepłym budyniem napełniamy babeczki. Na chłodny budyń kładziemy nieco tężejącej galaretki, a na to truskawki lub inne dowolne owoce (z wyjątkiem kiwi i ananasa - z tymi owocami galaretka nigdy nie zastygnie). Dodatkowo można położyć galaretkę także ma wierzch owoców.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować