Kruche babeczki z budyniem

4.5 (191 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

babeczki jak ze starej cukierni

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 3 szklanki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - margaryna ( kostka 250 g): 1 sztuka
    - żółtka jajek: 5 sztuk
    - budyń waniliowy: 1 sztuka
    - mleko: 2 szklanki
    - foremki blaszane do babeczek: 15 sztuk
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Kruche babeczki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa- 1,5 szklanki mleka i 2 czubate łyżki cukru zagotować. w 0,5 szklanki mleka rozprowadzić budyń. Dalej postępować zgodnie z opisem zamieszczonym na opakowaniu budyniu. Odstawić do wystygnięcia.
  • 2. Ciasto- zimną margarynę z cukrem posiekać szerokim nożem na małe kawałki, następnie dodawać pojedynczo żółtka cały czas siekająć, tak samo dodać mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia, na koniec szybko zagnieść ciasto. Można odstawić (ale nie trzeba) do lodówki na ok. 30 min.
  • 3. Blaszane foremki wysmarować margaryną. Formować babeczki o grubości ścianek ok 3-4 mm. w środku umieścić ok 1,5 łyżeczki masy budyniowej. Piec ok 50 min. w temp. 180- 200 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować