Kruche babeczki

0 (0 ocen)

Są bardoz kruche i słodkie;) wysmienite dla wilelbicieli słodkości.

Składniki:

  • Na ciasto:
    - 2 i 1/2 szklanki mąki przennej,
    - 200 g margaryny,
    - 150 g curku pudru,
    - 2 żółtka,
    - 1 łyżka gęstej śmietany,
    - 1 łyżka cukru waniliowego,
    - foremki na babeczki,
    Na nadzienie:
    - nutella lub masa krówkowa,
    - gotowy krem do tortów (ja uzyłam smaku ajerkoniakowego)
    Do dekoracji:
    - posypka, starta czekolada ,płatki waflowe, rodzynki (możecie ozdobić czym tylko chcecie)

Kruche babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąke wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym posiekać z margaryną.Dodać żółtka,śmietanę i zagnieśc ciasto.Owinąć w folie i włożyć do lodówki na 30 minut.Po 30 minutach ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować na grubość ok. 0,5cm wycinać małe kółka. Foremki do babeczek posmarować tłuszczem, nastepnie wylepiać ciastem. ( ciasto nakłuć widelcem aby się niewybrzuszyło) Piec ok.15 minut( do uzyskania lekko złocistego ,brązowego koloru) w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Krem:
    Gotowy krem przygotować tak jak na opakowaniu. Wystudzone babeczki smarować nutellą lub masą krówkową. Krem przełożyć do rekawa cukierniczego z ozdąbną końcówką i wyciskać na bebeczki następnie udekorować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy