Krucha tarta ze śliwkami i nutką cynamonu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Uwielbiam takie proste ciasta,robi się je bardzo szybki i są pyszne.Do tarty dodałam śliwki i oprószyłam cynamonem.Podczas pieczenia po całym domu roznosił się cudowny zapach.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    półtorej szklanki mąki tortowej
    pół szklanki cukru
    1 jajko
    1 łyżka śmietany 12 %
    15 dag masła lub margaryny
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    białko
    cukier 1-2 łyżki
    około 30 dag śliwek
    masło do posmarowania tortownicy
    cynamon według uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Krucha tarta ze śliwkami i nutką cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto,formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut.Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy.Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm,posmarowanej masłem,na cieście zrobić około 5 cm brzeg,następnie lekko docisnąć go do ciasta.
  • 2. Śliwki myjemy i dokładnie osuszamy,przekrawamy i usuwamy pestki,następnie kroimy je na mniejsze części i układamy na cieście.
  • 3. Brzeg ciasta smarujemy białkiem i posypujemy cukrem.Ciasto oprószamy cynamonem według uznania.
  • 4. Tartę pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować