Krucha tarta z kurczakiem i brokułami

4.5 (144 ocen)

  • 60 min

Chyba zakochałam się w tartach, i na słodko i na słono, na cieście francuskim i na kruchym cieście :) Dzisiaj kolejna propozycja na obiado-kolacje :) Krucha tarta z kurczakiem, brokułami i groszkiem. Bardzo syta i pyszna :))Ten przepis można również zrobić w formie wegetariańskiej, nie dodając ku

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:

    200 g mąki
    120 g masła
    1 łyżka swojskiej śmietanki
    1 jajko z wolnego chowu
    szczypta soli

    Składniki na nadzienie:

    1 filet z kurczaka
    6 różyczek brokuła
    1/2 puszki groszku konserwowego
    1 opak sera ricotta (można zastąpić kilkakrotnie zmielonym twarogiem)
    2 jajka z wolnego chowu
    1/2 szklanki śmietanki 30%
    1 cebula
    łyżka masła i oliwy
    ser mozzarella (potarty)
    przyprawa do kurczaka,
    bazylia, oregano, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Krucha tarta z kurczakiem i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wcześniej przygotowujemy ciasto, gdyż musi leżakować w lodówce min. 30 minut. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ręcznie bądź wrzucamy do robota. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 30 minut.



  • 2. Przygotowujemy zalewę: Serek ricotta, mieszamy z jajkami i śmietanką, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Przyprawiamy do smaku.
  • 3. Kurczaka przyprawiamy i smażymy na mieszance masła i oliwy. Ściągamy z patelni i odsączamy na ręczniku papierowym.
    Brokuły gotujemy w osolonej wodzie , tak aby były al dente (nie zbyt miękkie). Groszek opłukujemy na sitku, z zalewy.
  • 4. Wyciągamy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. W zależności od blachy do tarty, albo smarujemy tłuszczem i wykładamy ciasto, albo tak jak ja wkładamy rozwałkowane ciasto na papierze do tarty i lekko przyklepujemy.
    Pamiętamy o nadziurkowaniu widelcem ciasta, aby nie zrobiły nam się „bulwy”. Wkłądamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy do zarumienienia ok. 15-20 minut w zależności od opcji i piekarnika ( na termoobiegu będzie się piekło szybciej).
  • 5. Wyciągamy tarte z piekarnika. Wylewamy zalewę serową, układamy kurczaka i brokuły, a na końcu groszek. Wkładamy do piekarnika na 30 minut, aż masa serowa się zetnie i będzie sprężysta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować