Krucha tarta z cytryną pod śmietankową kołderką.. :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę,
margarynę kroimy w kawałki,
jajka, proszek i cukry dodajemy do reszty składników - zagniatamy ciasto.
Formę do tarty natłuszczamy - ja użyłam odrobiny oleju.
Ciasto wałkujemy na średniej grubości, nakładamy na blaszkę, i palcami
formujemy tartę.
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180stopni.
Resztki ciasta odcinamy (można zrobić kruche ciasteczka).
Skórkę z cytryny trzemy na małych oczkach,
sok z cytryny wyciskamy.
Margarynę roztapiamy na ogniu, dodajemy sok, skórkę, cukier i mieszamy do rozpuszczenia.
Budyń przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu, ale z użyciem 400ml mleka! Gotowy dodajemy do roztopionej margaryny, mieszamy, i odstawiamy do ostygnięcia.
Śnieżkę z mlekiem miksujemy na bardzo gęstą masę.
Na gotową tartę nakładamy masę budyniowo-cytrynową, przkrywamy bitą śmietaną, układamy "zwinięte" plastry cytryny i posypujemy czekoladą. Odstawiamy do lodówki.
W niedługim czasie można się zajadać - Smacznego :)
Komentarze