Krucha tarta z bitą śmietaną i kruchymi ciasteczkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto,włożyć do lodówki na pół godziny.
Odkroić kawałek ciasta rozwałkować i za pomocą foremki wyciąć trochę serduszek do dekoracji.Pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę posmarowaną masłem.Ciasto nakłuć widelcem.
2.Wykrojone ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec razem z tartą do zrumienienia około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.Ostudzić.
3.Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody,odstawić do stężenia.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno,wlać tężejącą galaretkę i dokładnie połączyć.
4.Na upieczone ciasto wykładamy bitą śmietanę i dowolnie dekorujemy upieczonymi ciasteczkami.Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Porady
Zamiast kremówki możemy użyć śmietany typu ,,Śnieżka''.Tarta najlepiej się kroi ,gdy ciasto trochę zmięknie.Możemy użyć dowolnego smaku galaretki.
Komentarze