Krucha tarta z bitą śmietaną i kruchymi ciasteczkami.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszna,krucha i słodka.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto:
    półtorej szklanki mąki pszennej
    15 dag masła lub margaryny
    1 jajko
    3 łyżki cukru pudru
    szczypta proszku do pieczenia

    bita śmietana:
    szklanka śmietany kremówki
    1 niebieska galaretka

    dodatkowo:
    masło do posmarowania formy
    mąka do podsypania

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Ciastka

Krucha tarta z bitą śmietaną i kruchymi ciasteczkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto,włożyć do lodówki na pół godziny.
    Odkroić kawałek ciasta rozwałkować i za pomocą foremki wyciąć trochę serduszek do dekoracji.Pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę posmarowaną masłem.Ciasto nakłuć widelcem.
  • 2. Wykrojone ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec razem z tartą do zrumienienia około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.Ostudzić.
  • 3. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody,odstawić do stężenia.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno,wlać tężejącą galaretkę i dokładnie połączyć.
  • 4. Na upieczone ciasto wykładamy bitą śmietanę i dowolnie dekorujemy upieczonymi ciasteczkami.Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Porady

Zamiast kremówki możemy użyć śmietany typu ,,Śnieżka''.Tarta najlepiej się kroi ,gdy ciasto trochę zmięknie.Możemy użyć dowolnego smaku galaretki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować