Pyszna krucha tarta jabłkowo- śliwkowa z dyniowym kremem
40 min
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
10 dag Palmy z Murzynkiem
3 jajka
30 dag miąższu z dyni
50 dag śliwek węgierek
3 średnie twarde jabłka
200 ml śmietany 30 %
30 dag sera białego śmietankowego
15 dag mascarpone
6-7 łyżek cukru
cukier puder
ziarenka z 1/3 laski wanilii
cynamon
sok z cytryny
Krucha tarta jabłkowo- śliwkowa z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię kroimy w średnią kostkę, dusimy do miękkości, podlewając odrobiną wody, studzimy.
2.Palmę z Murzynkiem siekamy, dodajemy 1 jajko i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto, wstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki.
3.Miękką dynię miksujemy dokładnie blenderem. Ubijamy śmietanę z jajkami, cukrem, ziarenkami wydłubanymi z laski wanilii i cynamonem (najlepszy będzie cynamon starty prosto z kory, ale możemy również użyć około 1 łyżeczki mielonego). Dodajemy dynię oraz ser śmietankowy i mascarpone. Dokładnie miksujemy.
4. Śliwki płuczemy, kroimy na pół, usuwamy pestki. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
5.Rozwałkowujemy kruche ciasto i wylepiami nim spód i boki tortownicy. Pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Z pozostałego ciasta małymi foremkami wycinamy np. żołędzie (pieczemy je 10 minut w 180 stopniach).
6.Na podpieczone ciasto wylewamy masę serowo- dyniową. Układamy na zmianę plastry jabłek i śliwki. Posypujemy odrobiną cukru i cynamonem.
7.Pieczemy jeszcze około 60-70 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze