Krucha tarta jabłkowo- śliwkowa z dynią

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna krucha tarta jabłkowo- śliwkowa z dyniowym kremem

  • 40 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    10 dag Palmy z Murzynkiem
    3 jajka
    30 dag miąższu z dyni
    50 dag śliwek węgierek
    3 średnie twarde jabłka
    200 ml śmietany 30 %
    30 dag sera białego śmietankowego
    15 dag mascarpone
    6-7 łyżek cukru
    cukier puder
    ziarenka z 1/3 laski wanilii
    cynamon
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Krucha tarta jabłkowo- śliwkowa z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię kroimy w średnią kostkę, dusimy do miękkości, podlewając odrobiną wody, studzimy.
  • 2. Palmę z Murzynkiem siekamy, dodajemy 1 jajko i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto, wstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki.
  • 3. Miękką dynię miksujemy dokładnie blenderem. Ubijamy śmietanę z jajkami, cukrem, ziarenkami wydłubanymi z laski wanilii i cynamonem (najlepszy będzie cynamon starty prosto z kory, ale możemy również użyć około 1 łyżeczki mielonego). Dodajemy dynię oraz ser śmietankowy i mascarpone. Dokładnie miksujemy.
  • 4. Śliwki płuczemy, kroimy na pół, usuwamy pestki. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  • 5. Rozwałkowujemy kruche ciasto i wylepiami nim spód i boki tortownicy. Pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Z pozostałego ciasta małymi foremkami wycinamy np. żołędzie (pieczemy je 10 minut w 180 stopniach).
  • 6. Na podpieczone ciasto wylewamy masę serowo- dyniową. Układamy na zmianę plastry jabłek i śliwki. Posypujemy odrobiną cukru i cynamonem.
  • 7. Pieczemy jeszcze około 60-70 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować