Połączenie korzennych zapachów ze słodkim mlekiem i kwaśną cytryną. Pyszne zestawienie, nadające się do popołudniowej, wczesnojesiennej kawy i herbaty.
Składniki:
forma na tartę - średnica 26cm
spód: 200 g herbatników korzennych (można użyć zwykłe maślane i dodać do nich przyprawę do piernika), 50g masła
krem: 3 cytryny, 2 jajka, 1 żółtko, 300g słodkiego skondensowanego mleka
Krucha tarta cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki pokruszyć i włożyć do blendera. Masło roztopić i dodać do herbatników. Wszystko zmiksować, aby uzyskać ciasteczkowy piasek. Wyłożyć na wysmarowaną masłem i oprószoną mąką blachę do tarty.
Cytryny sparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha i zetrzeć z nich skórkę. Następnie odkroić 4-6 jednakowych, cienkich plasterków, a z pozostałych cytryn wycisnąć sok. Jajka wymieszać z żółtkiem, ubijać około 5 minut. Dodać sok i skórkę cytrynową. Wlać mleko skondensowane i jeszcze ubijać około 3 minut.
Masę przelać na ciasteczkowy spód. Na wierzchu ułożyć plasterki cytryn. Tartę piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C około 15-20 minut. Dobrze wystudzić przed podaniem.
Komentarze