Krucha szarlotka z orzechami i kruszonką

4.5 (189 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Z okazji majówkowego długiego weekendu wpadłam na pomysł upieczenia takiej na kruchym spodzie z orzechami i kruszonką.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SPóD:
    - masło: 125 gramów
    - cukier puder: 125 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - mąka pszenna tortowa: 250 gramów
    - Szczypta soli: 1 szczypta
    FARSZ:
    - jabłka: 3 sztuki
    - orzechy włoskie (posiekane): 0.5 szklanki
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - cukier biały kryształ: 1 łyżka
    - miód: 1 łyżka
    KRUSZONKA:
    - mąka: 200 gramów
    - masło: 100 gramów
    - cukier (na kruszonkę): 100 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Krucha szarlotka z orzechami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki zagniatamy w gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyklejamy posmarowaną tłuszczem formę, nakłuwamy ciasto widelcem na spodzie i wypiekamy ok 20 minut w 200 stopniach.

  • 2. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem i cynamonem, czekamy aż zaczną puszczać sok. Przekładamy wszystko na patelnię i dusimy przez chwilę. Dodajemy miód i posiekane orzechy. Chwilę dusimy. Układamy na spodzie, posypujemy kruszonką i zapiekamy 10-15 minut w temp 200 stopni
  • 3. Wszystko zagniatamy (najpierw widelcem a potem ręką). Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika aż stwardnieje. Ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować