Krucha szarlotka z budyniem śmietankowym.

4.5 (156 ocen)

  • 25 min

Pyszne ciasto z jabłkami zatopionymi w budyniu. Idealne połączenie nie tylko dla dzieci...

  • 25 min

Składniki:

  • 1 kg jabłek
    250 g margaryny Palma z murzynkiem
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    3 szklanki mąki pszennej,
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki śmietany 18 %,
    2 żółtka,
    1 jajko,
    2 op. budyni śmietankowych,
    3 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Krucha szarlotka z budyniem śmietankowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ,mąkę , proszek do pieczenia, śmietane ,żółtka i jajko wkładamy do miski.
    Wyrabiamy gładkie ciasto.
    Następnie połowe wałkujemy na cienki placek na blaszkę o wymiarach 25 x30 cm.
    Nawijamy na wałek i przekładamy na przygotowaną forme.
    Nakłuwamy cisto widelcem.
    Resztę ciasta chłodzimy w lodówce lub zamrażalniku.
    Jabłka obieramy ,kroimy w ćwiartki ,usuwamy gniazda nasienne ,a nastepnie kroimy w mniejsze cząstki.Wykładamy na ciasto.
    Z proszku budyniowego i mleka gotujemy budyń, który wylewamy na wartwe jabłek.
    Odłożone ciasto ścieramy na tarce jarzynowej na warstwe budyniu.
    Wstawiamy do nagzranego piekarnika do 200 stopni C i pieczemy 45 minut.
    Po upieczeniu studzimyokoło 03 minut i wtedy możemy je kroić .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować