Krucha szarlotka w kratkę

5 (191 ocen)

Wspaniała szarlotka na kruchym spodzie z dużą ilością winnych jabłek. Doskonale smakuje podana z lodami i truskawką.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
    100 g mąki krupczatki
    1 jajko
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g margaryny
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki śmietany 12% lub 18%

    5 jabłek najlepiej kwaśnych
    cynamon lub przyprawa do szarlotki

    cukier puder do posypania
    1-2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Krucha szarlotka w kratkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na pół i schłodzić w lodówce ok 15-20 min. Jabłka obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach, wrzucić do garnka i chwilę prażyć na wolnym ogniu. Doprawić cynamonem.
  • Szarlotka w kratkę 2. Jedną część ciasta wyłożyć na spód wcześniej natłuszczonej tortownicy lub okrągłej formy (26cm) , posypać bułką tartą (pochłonie ona nadmiar soku z jabłek) a następnie wyłożyć wystudzone jabłka. Drugą część ciasta rozwałkować cienko, podsypując mąką i wycinać paseczki (1cm).
  • Szarlotka w kratkę 3. Wycięte paseczki ułożyć równomiernie i na jabłkach tworząc kratkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190stopni i piec ok 30-45 min. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować