krucha szarlotka na krupczatce...

4.49 (180 ocen)

Choć ciasto masakryczne do wałkowania i jeszcze bardziej wnerwiające do przenoszenia to szarlotka jest przepyszna, maślana i krucha. Spód jakoś przeniosłam a wierzch pozlepiałam z kilku części bo i tak posypujemy obficie cukrem pudrem ;)) wiec wszelkie niedoskonałości zostały zamaskowane....

Składniki:

  • ciasto

    1,5 szklanki mąki krupczatki
    0,5 szklanki mąki pszennej
    3 żółtka
    200g masła
    0,5 szklani cukru
    2-3 łyżki zimnej wody

    jabłka:

    1,5 kg jabłek
    około 0,5 szklanki cukru
    0,5 łyżeczki cynamonu

    dodatkowo

    cukier puder do posypania
    3 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery Ciasto

Krucha szarlotka na krupczatce... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone jabłka w kostkę wrzucamy do garnka, wsypujemy cukier, trochę wody i dusimy około 15-20 minut; aż jabłka zaczną się rozpadać. Dodać cynamon wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  • 2. Wszystkie składniki ciasta szybko zagniatamy w kulę. Schładzamy co najmniej 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto dzielimy na pół. Każdą połowę rozwałkować mocno podsypując mąką (ciasto jest kruche, ale ważne jest aby mocno podsypywać je mąką, co znacznie ułatwia pracę) na prostokąt o wymiarach blachy. Ja miałam taką 25x23cm.
  • 3. Pierwszy płat ciasta ułożyć na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia, posypać bułką tartą. Na ciasto wyłożyć jabłka, wyrównać. Przykryć drugim płatem ciasta. Piec około 45 minut w temperaturze 180st, do zrumienienia ciasta. Jeszcze gorące ciasto posypać obficie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować