Krucha szarlotka mojej Mamy

4.5 (162 ocen)

Ciasto które piec nauczyła mnie moja Mama .Przepis jest w naszej rodzinie niezliczoną liczbę lat

Składniki:

  • - 70 dag mąki pszennej
    - kostka margaryny
    - 3/4 szkl. cukru pudru
    - cukier waniliowy
    - 4 jajka
    - kieliszek spirytusu lub wódki
    - 1 szkl. białego cukru
    - 2 łyżeczki cynamonu
    - 3 kg jabłek ( antonówka lub reneta jest najlepsza)
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Krucha szarlotka mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki , cukru pudru, cukru waniliowego, jajek, margaryny oraz alkoholu zagniatamy ciasto. Następnie chłodzimy je w lodówce przez 3 godziny.
    Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasion kroimy w talarki. Do garnka wlewamy 4 łyżki wody wsypujemy część jabłek ,cukier i cynamon . Prażymy je na małym ogniu ciągle mieszając żeby się nie przypaliły systematycznie dokładając pozostałe jabłka.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200st.C blachę o wymiarach 25x36 wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część ścieramy na tarce o grubych oczkach wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp.200 st.C przez ok.15 min. Następnie na podpieczone ciasto wykładamy uprażone jabłka i ścieramy drugą część ciasta. Zmniejszamy temperaturę do 180 st. C , wkładamy ciasto i pieczemy przez ok.45 minut. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Porady

Szarlotkę można jeść po ostygnięciu jak również na ciepło . Rewelacyjnie smakuje podana na ciepło z lodami waniliowymi , bitą śmietaną i syropem malinowym lub czekoladowym jako mały rarytas

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować