Rodzinie tak smakowała, że w ciągu 4 dni upiekłam 3 duże brytfanki tej szarlotki.
2 godz.
Składniki:
Składniki: (na blachę 25x40 cm)
Na kruche ciasto:
450 g mąki krupczatki
50 g mąki pszennej
120 g masła
120 g margaryny
1/3 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
Masa jabłkowa:
2 - 2,5 kg jabłek
sok z połowy cytryny
1 kisiel cytrynowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
2-3 łyżeczki cynamonu
1/4 szkl cukier (jeśli jabłka są słodkie można go pominąć)
2-3 łyżki bułki tartej do podsypania
Krucha szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oba rodzaje mąk mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia lub przesiewamy przez sitko na stolnicę. Następnie dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki masło i margarynę. Wszystko razem siekamy przy użyciu noża. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę i zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta wykładamy do dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy równo małym wałeczkiem i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki na minimum pół godziny . Pozostałe ciasto wkładamy do zamrażarki.
2.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury około 180ºC. Ciasto z lodówki wyjmujemy i podpiekamy w piekarniku przez około 15 minut do uzyskania złotego koloru.
Jabłka obieramy i trzemy na plasterki przy użyciu tarki. Dodajemy sok z cytryny,kisiel, mąkę ziemniaczaną, cynamon, ewentualnie cukier. Wszystko razem mieszamy nie odlewając soku i starając się nie niszczyć plasterków.
3.Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika i posypujemy bułką tartą. Na to wykładamy jabłka. Z zamrażarki wyjmujemy ciasto i ścieramy na tarce.
Ciasto pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
Komentarze