Krucha szarlotka

4.5 (159 ocen)

  • 2 godz.

Rodzinie tak smakowała, że w ciągu 4 dni upiekłam 3 duże brytfanki tej szarlotki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki: (na blachę 25x40 cm)
    Na kruche ciasto:
    450 g mąki krupczatki
    50 g mąki pszennej
    120 g masła
    120 g margaryny
    1/3 szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany 18%


    Masa jabłkowa:
    2 - 2,5 kg jabłek
    sok z połowy cytryny
    1 kisiel cytrynowy
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2-3 łyżeczki cynamonu
    1/4 szkl cukier (jeśli jabłka są słodkie można go pominąć)
    2-3 łyżki bułki tartej do podsypania
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z jabłkami Szarlotka Desery

Krucha szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oba rodzaje mąk mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia lub przesiewamy przez sitko na stolnicę. Następnie dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki masło i margarynę. Wszystko razem siekamy przy użyciu noża. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę i zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta wykładamy do dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy równo małym wałeczkiem i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki na minimum pół godziny . Pozostałe ciasto wkładamy do zamrażarki.
  • 2. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury około 180ºC. Ciasto z lodówki wyjmujemy i podpiekamy w piekarniku przez około 15 minut do uzyskania złotego koloru.
    Jabłka obieramy i trzemy na plasterki przy użyciu tarki. Dodajemy sok z cytryny,kisiel, mąkę ziemniaczaną, cynamon, ewentualnie cukier. Wszystko razem mieszamy nie odlewając soku i starając się nie niszczyć plasterków.
  • 3. Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika i posypujemy bułką tartą. Na to wykładamy jabłka. Z zamrażarki wyjmujemy ciasto i ścieramy na tarce.
    Ciasto pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować