Krucha pychotka z aronią i różową pianką

4.5 (146 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Smaczne, kruche ciasto owocowe do kawki i na letnie przyjęcia w sam raz.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    4 szklanki mąki pszennej tortowej
    1 kostka masła
    1/2 kostki smalcu
    6 żółtek
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Ponadto:
    600 g aronii
    2 czubate łyżki kokosu
    2 łyżeczki czubate cynamonu

    Różowa pianka:
    6 białek
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie kisielu o smaku owoców leśnych

    Posypka kokosowa:
    garść ciasta kruchego
    2 łyżki kokosu
    1/2 szklanki mąki
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Krucha pychotka z aronią i różową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na kruche ciasto 1. Kruche ciasto, wykonanie:
    Do miski wsypujemy suche składniki, miękkie masło i smalec. Wbijamy żółtka.
  • wyrobione kruche ciasto 2. Szybko zarabiamy kruche ciasto.
    Odkładamy garść ciasta- na kruszonkę.
  • kruche ciasto w blaszce, nakłute widelcem 3. Blachę 23x33 cm wykładamy pergaminem. Równo rozprowadzamy kruche ciasto. Nakłuwamy widelcem.
  • mrożona aronia 4. Mrożoną aronię wysypujemy na sitko. Nie przelewamy wodą, nie rozmrażamy. Od razu wysypujemy na ciasto.
  • ubita piana z cukrem 5. Wykonanie różowej pianki:
    Białka ubijamy na sztywno z odrobinką soli. Wsypujemy cukier, krótko jeszcze trzepiemy.
  • piana z cukrem i kisielem 6. Na końcu do piany wsypujemy kisiel. Lekko mieszamy.
  • kokos posypany na kruche ciasto 7. Ciasto kruche w blaszce, posypujemy kokosem.
  • aronia na kruchym spodzie 8. Na kokos wysypujemy aronię.
  • aronia oprószona cynamonem 9. Aronię oprószamy cynamonem.
  • kruszonka kokosowa 10. Wykonanie kruszonki:
    Odłożoną część ciasta kruchego łączymy z mąką, kokosem i cukrem. Wyrabiamy na sypką masę.
  • kruszonka kokosowa na cieście 11. Kruszonkę posypujemy po wierzchu ciasta.
  • upieczone ciasto kruche z aronią 12. Ciasto pieczemy w 160 stop. C przez ok. 40 min.
    Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
  • upieczone ciasto kruche z aronią 13. Wyłączamy piec, zostawiamy na chwilkę ciasto. Studzimy, zdejmujemy pergamin, przekładamy na deskę.
  • kruche ciasto z aronią i kruszonką kokosową 14. Ciasto kroimy na małe kwadraty, układamy na ozdobnej paterze lub talerzyku.
  • kruche ciasto z aronią i kruszonką kokosową 15. Smacznego :)

Porady

Składniki na kruche ciasto wyjmuję wcześniej z lodówki. Sypkie- przesiewam. Wyrabiam ciasto ręką w misce, nie ma potrzeby go wałkować. Jest plastyczne, miękkie. Aronia, to całe bogactwo witamin, składników mineralnych. Znamy soki z aronii, ale i w ciastach jest smaczna, polecam. Posypka kokosowa powinna się kruszyć. Mąki dodajemy tyle, aby konsystencja była krucha. Możemy użyć aronii świeżej lub mrożonej. Takie samo ciasto piekę: z jagodami, porzeczką, borówką amerykańską, wiśniami, truskawkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia Cynamon Kisiel Kokos Posypka Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować