Krówkowy sernik gotowany

0 (0 ocen)

Kruche ciasto przekładane gotowaną masą serową, kremowe i pyszne.

Składniki:

  • ciasto:
    400 g mąki pszennej
    300 g masła
    140 g cukru pudru
    4 żółtka
    1-2 łyżki domowego ekstraktu waniliowego lub wody
    masa serowa:
    750 g twarogu sernikowego
    1/2 puszki masy krówkowej (ok. 250 g)
    200 g masła
    5 jajek
    2 op. budyniu śmietankowego
    1/2 szklanki mleka
    polewa:
    czubata łyżka masła
    100 g czekolady do wypieków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kruche ciasto Desery

Krówkowy sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy kruche ciasto: przesiewamy mąkę i cukier puder, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i siekamy do uzyskania "kaszy". Dodajemy żółtka i ekstrakt waniliowy lub wodę i wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30-60 minut.
  • 2. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Jedną częścią ciasta wylepiamy dno tortownicy o średnicy 21cm, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni na złoty kolor (ok. 20 minut). W taki sam sposób pieczemy pozostałe 3 placki.
  • 3. Przygotowujemy masę serową: ser mieszamy z jajkami. Budynie rozprowadzamy w mleku, dodajemy do sera i wszystko dokładnie mieszamy. Masło roztapiamy w garnku, zdejmujemy z ognia, wkładamy masę krówkową i mieszamy. Dodajemy przygotowany ser i podgrzewamy, cały czas mieszając (najlepiej robić to trzepaczka rózgową, ewentualnie mikserem ręcznym). Zagotowujemy, chwilę gotujemy i zestawiamy z ognia.
  • 4. Na paterze układamy jeden kruchy placek i zapinamy wokół obręcz tortownicy lekko wysmarowaną od wewnątrz odrobiną oleju. Na placek wylewamy 1/3 gorącej masy serowej, wyrównujemy powierzchnię, kładziemy drugi placek, 1/3 masy serowej, trzeci placek, resztę masy serowej i czwarty placek. Ciasto studzimy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka-kilkanaście godzin.
  • 5. Przygotowujemy polewę: roztapiamy masło, dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzewamy mieszając do uzyskania gładkiej masy. Polewę wykładamy na ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować