Krówkowy sernik

0 (0 ocen)

Uwielbiam serniki i cukierki krówki. Połączone w jedno tworzą rewelacyjne ciasto, które szybko znika ze stołu.

Składniki:

  • Tortownica 18 cm
    Spód:
    3/4 szklanki maki pszennej
    2 łyżki cukru
    1 łyżka kakao
    75 g masła
    1 żółtko
    1 łyżka śmietany 18%
    Masa serowa:
    3 jajka
    100 g cukru
    20 g masła
    1,5 łyżki mąki pszennej
    600 g twarogu z wiaderka
    120 g kajmakowej masy krówkowej
    Polewa:
    150 g mlecznej czekolady
    100 g cukierków ,,krówki”
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Cukierki Krówki

Krówkowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Do misy miksera wsypujemy mąkę, kakao, cukier, żółtko, masło i śmietanę. Wszystko mieszamy do utworzenia się grubej kruszonki. Wklepujemy ją delikatnie na dno tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
    Masa serowa:
    Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Ciągle miksując dokładamy małe kawałeczki masła i kolejno po łyżce sera oraz mąkę. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Masę dzielimy - na dwie części – 2/3 i 1/3. Do większej dodajemy kajmak o smaku krówkowym i dokładnie mieszamy. Na spód w tortownicy wylewamy po 4 łyżki masy z kajmakiem i 2 masy serowej, i tak aż do wyczerpania masy. Sernik pieczemy w nagrzanym do 160*C (funkcja góra-dół) przez 60-65 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i trzymamy w nim sernik jeszcze przez 30 minut.
    Polewa:
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na serniku układamy pokrojone cukierki krówki. Polewamy fantazyjnie ciasto czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować