Krówki domowe

0 (0 ocen)

Ten przepis mam od mamy która dostała go od babci czyli swojej mamy.

Składniki:

  • 350g. cukru, 500ml mleka,2 łyżki masła, ja dodaje też cukier waniliniowy lub pare kostek gorzkiej czekolady

Krówki domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw do średniej wielkości rondelka wsypujemy cukier, dodajemy mleko i cukier waniliniowy. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy masło, i gotujemy aż do rozpuszczenia masła energicznie mieszając. Gdy masło się roztopi, gotujemy na najmniejszym gazie od czasu do czasu mieszając. Gotujemy aż masa zgęstnieje tak by kropla wlana na talerzyk natychmiast zastygała. Czyli ok 2 godzin. Następnie przelewamy ją do brytfanki(u mnie jest 25cm na 20cm) obłożonej papierem do okładania blach. Zostawiamy tak ok 8 godzin by całkowicie zastygło i kroimy mokrym nożem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy