KRÓWKI CIĄGUTKI

4.5 (142 ocen)

  • 4 godz.

Domowe krówki ciągutki są bardzo proste w przygotowaniu. Teraz z mleka skondensowanego i masła, możemy je zrobić niezwykle szybko.(Ja uporałam się z nimi w ciągu godziny).

  • 4 godz.

Składniki:

  • Krówki ciągutki




    SKŁADNIKI: na ok 500 g cukierków ( 36 sztuk) ; czas przygotowania 95 minut + czas chłodzenia


    1000 ml mleka skondensowanego-słodzone
    2/3 masła + 1 łyżeczka
    2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
    szczypta soli
    aromat waniliowy



Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery Cukierki Krówki

Krówki ciągutki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do rondelka, najlepiej o podwójnym dnie, wlać mleko skondensowane i gotować na małym ogniu przez 10 minut, ciągle mieszając. Dodać połowę masła i gotować na średnim ogniu przez kolejne 15/20 minut, energicznie mieszając, uważając, żeby nie przypalić masła.
  • 2. Gdy masa będzie już dość gęsta i lekko zmieni kolor, dodać pozostałe masło i sól. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez ok. 35/40 minut. Ciągle powoli mieszamy, masa zacznie powoli ciemnieć i gęstnieć. Następnie wlać śmietankę, dodać aromat i łyżeczkę masła. Zagotować. Masa powinna być dość gęsta i jasnobrązowa, ale nie beżowa, o elastycznej konsystencji. Gdy jej spróbujemy, wyraźnie czuć jak przylepia nam się do podniebienia i zębów..Jeśli mamy wątpliwość, najlepiej nałożyć niewielką ilość na zimny, szklany spodeczek i sprawdzić czy masa szybko zastyga i jest elastyczna.
  • 3. Wyłożyć do prostokątnego pojemnika, wyłożonego folią spożywczą o średnicy 18/25 cm.
    Wyrównać, lekko przestudzić i wstawić na ok. 3-4 godziny do lodówki. Zimne pokroić w prostokątne cukierki, przypominające krówki. Przechowywać w lodówce.
    Smacznego :)

Porady

Krówki, iryski i wszelkie inne mordoklejki, to moje ulubione cukierki od lat. Raz nawet z ich winy znalazłam się w gabinecie stomatologicznym. Domowe krówki ciągutki są bardzo proste w przygotowaniu. Teraz z mleka skondensowanego i masła, możemy je zrobić niezwykle szybko.(Ja uporałam się z nimi w ciągu godziny). Najważniejszy jest ostatni etap. Należy wyczuć właściwy moment, w którym należy zakończyć gotowanie oraz mieszanie masy krówkowej. Im dłużej będziemy gotować i mieszać, tym bardziej będą kruche. Jeśli zrobimy to zbyt krótko, mogą być po wystudzeniu zbyt rzadkie, żeby móc je pokroić w kostkę. Jednak bez względu jakie nam wyjdą, i tak będą smaczne. Przepis mojego autorstwa. Zapraszam na facebook Esmeraldy Ze Smakiem lub blog

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Cukier Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować