Krówka z prażonym słonecznikiem

4.5 (142 ocen)

coś dla wielbicieli mocno słodkich ciast

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    4 żółtka
    szklanka cukru
    kostka margaryny
    2 łyżki miodu
    łyżeczka proszku do pieczenia

    krem:
    1/2 litra śmietanki 30 lub 36 %
    2 śmietan-fixy lub dowolna galaretka
    ew. cukier waniliowy

    Wierzch:
    puszka masy krówkowej
    1/4 kostki margaryny
    10 dag łuskanego słonecznika

Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Krówka z prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części, pieczemy 2 placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok. 25 min w temp 180 stopni. studzimy
  • 2. Krem: śmietanę ubijamy ze śmietan fixami lub zamiast tego na koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną w szklance wody i zaczynającą tężeć galaretkę. Masę wykładamy na jeden placek, przykrywamy drugim.
  • 3. Wierzch: słonecznik prażymy na suchej patelni. Masę krówkową miksujemy z margaryną, wykładamy na wierzch ciasta, posypujemy ostudzonym słonecznikiem.

Porady

najlepiej jeśli ciasto postoi jeden dzień w lodówce, wtedy jest najlepsze. Przepis na standardową blachę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować