Krówka orzechówka, czyli tarta z dulce de leche i orzechami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Szczerze polecam tym, którzy nie przepadają za spędzaniem długich godzin na pieczeniu tortów. Jeden kawałek jest tak sycący, że więcej do szczęścia nie potrzeba!

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 185 gramów
    - cukier drobny do wypieków: 50 gramów
    - zimne masło: 125 gramów
    - kakao naturalne extra ciemne: 1 łyżka
    - żółtko: 1 sztuka
    - zimna woda: 1 łyżeczka
    - esencja waniliowa: 1 łyżeczka
    MASA ORZECHOWA:
    - masa krówkowa o smaku orzechowym: 460 gramów
    - orzechy włoskie: 200 gramów
    - whiskey albo likier czekoladowy: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kajmak Likiery

Krówka orzechówka, czyli tarta z dulce de leche i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krówka  orzechówka -1 1. Ciasto Zagnieć wszystkie składniki. Odstaw na pół godziny do lodówki. Po upływie czasu wyjmij i zagnieć lekko ciasto, ułóż w formie na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem albo silikonowej). Na wierz połóż papier do pieczenia i wysyp na niego fasolę, groch albo ceramiczne kuleczki do zapiekania, aby tarta nam się “nie podniosła”. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Zdejmij papier z fasolą i piecz kolejne 20 minut.
  • 2. Masa orzechowa: Posiekaj orzechy na małe kawałki. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  • Krówka  orzechówka -2 3. Tarta: Na wierzch tarty wyłóż masę orzechową. Możesz ozdobić orzechami.

    Zdjęcie wkrótce- chyba, że wcześniej wszystko zjem!
  • 4. www.sandrabakesaparty.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Likier czekoladowy Masa krówkowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować