Pyszna krówka bez pieczenia, mi zawsze się udaje :)
50 min
Składniki:
5 paczek herbatników
paczka krakersów
gotowa masa kajmakowa z puszki
1 l pełnotłustego mleka
4 żółtka
pół szklanki cukru + 1 łyżka
szklanka mąki krupczatki
200 g masła
1/2 l śmietany kremówki
starta czekolada
Krówka bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odlać szklankę mleka, wymieszać z żółtkami i mąką, aby nie było grudek. Resztę mleka zagotować z cukrem.
Na gotujące się wlać mieszankę mleczno-jajeczną i ugotować budyń. Całkowicie ostudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch, dodając po łyżce budyniu. Formę o wymiarach 27x21 cm wyłożyć folią aluminiową.
Ułożyć pierwszą warstwę herbatników.
Na to wyłożyć masę budyniową.
Ułożyć kolejną warstwę herbatników.
Wyłożyć masę kajmakową. Ułożyć warstwę krakersów. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z łyżką cukru (można pominąć).
Wyłożyć, posypać startą czekoladą.
Komentarze