Krówka bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszna krówka bez pieczenia, mi zawsze się udaje :)

  • 50 min

Składniki:

  • 5 paczek herbatników
    paczka krakersów
    gotowa masa kajmakowa z puszki
    1 l pełnotłustego mleka
    4 żółtka
    pół szklanki cukru + 1 łyżka
    szklanka mąki krupczatki
    200 g masła
    1/2 l śmietany kremówki
    starta czekolada

Krówka bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odlać szklankę mleka, wymieszać z żółtkami i mąką, aby nie było grudek. Resztę mleka zagotować z cukrem.
    Na gotujące się wlać mieszankę mleczno-jajeczną i ugotować budyń. Całkowicie ostudzić.
    Miękkie masło utrzeć na puch, dodając po łyżce budyniu. Formę o wymiarach 27x21 cm wyłożyć folią aluminiową.
    Ułożyć pierwszą warstwę herbatników.
    Na to wyłożyć masę budyniową.
    Ułożyć kolejną warstwę herbatników.
    Wyłożyć masę kajmakową. Ułożyć warstwę krakersów. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z łyżką cukru (można pominąć).
    Wyłożyć, posypać startą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy