Krówka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Bardzo prosty i szyki pomysł na coś słodkiego i pysznego.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • - 1 puszka masy krówkowej
    - ok 3 paczekkrakersów
    - 400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
    - 2 opakowania śmietan-fix
    - pół tabliczki czekolady mlecznej

    Masa budyniowa:
    - 500ml mleka
    - 2/3 szklanki cukru
    - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 3 łyżki mąki pszennej
    - ok. ¾ kostki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  • 2. Formę prostokątną o wymiarach około 25x30cm wyłożyć krakersami.
  • 3. Na krakersach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę krakersów. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę krakersów.
  • 4. Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą.
  • 5. Gotowe ciasto wstawić do lodówki.

Porady

W szybkiej wersji można ugotować 2 budynie waniliowe w 500ml mleka, z dodatkiem cukru do smaku. Po ostygnięciu, utrzeć z ¾ kostki masła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować