1.Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
2.Formę prostokątną o wymiarach około 25x30cm wyłożyć krakersami.
3.Na krakersach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę krakersów. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę krakersów.
4.Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą.
5.Gotowe ciasto wstawić do lodówki.
Porady
W szybkiej wersji można ugotować 2 budynie waniliowe w 500ml mleka, z dodatkiem cukru do smaku. Po ostygnięciu, utrzeć z ¾ kostki masła.
Komentarze