Krówka

0 (0 ocen)

dla wielbicieli słodkości

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1/2 kostki masła
    - 5 żółtek
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2,5 -3 szklanek mąki
    - 1/2 kostki margaryny
    - 2 op. cukru waniliowego
    - niepełna szklanka cukru
    Polewa:
    - szklanka cukru
    - 1/2 kostki masła
    - śmietana homogenizowana 18%(duże opakowanie)
    - op. rodzynek
    - orzechy wg uznania

Krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: tłuszcz posiekać z żółtkami, dodać cukier, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem i wyrobić ciasto. Włożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem, piec 30 minut w 180 stopniach
  • 2. Polewa: cukier wsypać do suchego garnka i na wolnym ogniu doprowadzić do jednolitej masy ciągle mieszając, dodać masło, po minucie śmietanę (ciągle mieszając), dodać orzechy i rodzynki, gotować 5 minut, aż trochę zgęstnieje. Wylać na ostudzone ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy