Krówka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto na szybko, bardzo smaczne i mało pracochłonne

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    2 jajka
    1/2 kostki margaryny
    4 łyżki miodu
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    cukier waniliowy
    1/2 litra śmietany 30%
    1/2 szklanki wody
    3 łyżeczki żelatyny spożywczej
    1 puszka gotowej masy krówkowej
    Orzechy (rodzaj i ilość wedle upodobań)

Krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę posiekać z mąką, dodać jajka, miód,1/2 szklanki cukru pudru, sodę oczyszczoną oraz cukier waniliowy. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i upiec dwa placki na złoty kolor (ok. 15-20 min)
  • 2. Śmietanę ubić, dodać 1/2 szklanki cukru pudru, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzoną połączyć ze śmietaną i przełożyć placki.
  • 3. Na górę ciasta wyłożyć masę krówkową i posypać posiekanymi orzechami.

    Smacznego!!!

Porady

Aby masa krówkowa lepiej się smarowała polecam wyłożyć ją z puszki i zagotować w garnku ok 1/3 szklanki mleka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy