Miodownik z masą śmietanową

4.89 (215 ocen)

  • 40 min

Za tym ciastem przepada cała moja rodzina i zawsze znika z talerza w mgnieniu oka !

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:

    3 szklanki mąki pszennej

    10 dag masła

    2 jaja

    1 cukier waniliowy

    1/2 szklanki cukru

    4 łyżki miodu

    1 łyżeczka sody oczyszczanej


    Masa:

    500 ml śmietany kremówki 30%

    2 płaskie łyżki cukru pudru

    1 cukier waniliowy

    2 opakowania śmietan-fix (każde na 250ml śmietany)

    1 gotowa masa krówkowa lub 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ok. 200-250ml
Wystaw ocenę:

4.89 (215 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Miodownik z masą śmietanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krowka 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie cześci. Każdą cześć ciasta rozłożyć palcami na dwóch jednakowych, wysmarowanych blaszkach. Piec każdy placek 10 minut w temepraturze 170 stopni. Pozostawić do wystygnięcia.
  • 2. Masa: śmietanę ubić, dodać cukier i cukier waniliowy oraz śmietan-fixy. Wyłożyć gotową masę na jeden placek i przykryć drugim.
  • 3. Gotową masą krówkową posmarować wierzch ciasta i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Jeśli nie mamy gotowej masy krówkowej, wówczas możemy ją sami przygotować - 1 puszkę słodzonego mleka skondensowanego gotujemy na niewielkim ogniu przez 3 godziny, a następnie pozostawiamy do wystygnięcia.
  • 4. Ciasto wstawiamy do lodówki i podajemy po co najmniej 2 dniach od przygotowania. Wówczas ciasto zmięknie i będzie pyszne !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować