KRÓWKA

4.5 (185 ocen)

  • 30 min

Ciasto to polecam każdemu, kto lubi słodycze bo jest naprawdę słodkie i cudownie pasuje do np. kawy.

  • 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    6 jajek
    6 łyżek cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:

    3 szkl. mleka
    4 łyżki maki ziemniaczanej
    4 łyżki maki pszennej
    cukier wanilinowy
    2 żółtka
    3/4 szkl. cukru
    1 margaryna

    Ponadto:
    10 op. herbatników
    masa kajmakowa
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery Herbaty

Krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić pianę z białek, dodać cukier. Do ubitej piany dodać żółtka, mąki i proszek do pieczenia. Wylać na wysmarowana tłuszczem blachę i piec ok 30 min. w 175 st. C.
  • 2. W trakcie pieczenia się biszkoptu, robimy budyń z podanych składników. Wystygnięty miksujemy z margaryną na masę.
  • 3. Gdy biszkopt wystygnie, przekładamy go połową masy budyniowej. Na masę nakładamy herbatniki, tak aby pokryły całe ciasto. Na herbatniki rozprowadzamy równo masę kajmakową. Następnie przykrywamy herbatnikami i znów masa i herbatniki. Na wierzch ciasta kładziemy drugą połowę masy budyniowej i według uznania możemy np. posypać startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Masa kajmakowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować