• Królowa śniegu

    Dodane przez: justynka2701

  • Leciutkie, delikatne i pyszne ciasto

  • Składniki

    Biszkopt:

    7 jajek
    1 szkl cukru
    2/3 szkl kakao
    2/3 szkl mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia.

    Krem:
    500 ml śmietany 30%
    2 śnieżki
    2 galaretki cytrynowe
    2 cukry wanilinowe
    25dkg sera twarogowego miel. 3x lub z wiaderka
    4 łyżki cukru pudru

    Czekolada mleczna

    Do nasączenia
    ¾ szkl gorącej wody
    2 łyżki cukru
    sok z połowy cytryny

  • Sposób przygotowania

    1.

    Biszkopt Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Gdy będzie sztywna dodawać cukier, następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Partiami dodawać do masy jajecznej mieszając. Piec w formie o wymiarach 36 cm x 21 cm.

    2.

    Galaretki rozpuścić w 0,5 l wody. Odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić z pudrem, kiedy zacznie się robić gęsta dodać śnieżki, ubijać jeszcze ok 4min., następnie dodać ser, cukier wanilinowy oraz wystudzone galaretki. Odczekać chwilę aż masa zacznie gęstnieć i będzie nadawać się do przełożenia. Upieczony biszkopt przeciąć na dwie połowy, włożyć spód do brytfanny w której się piekł, nasączyć wystudzonym ponczem, posmarować ok ¾ masy kremowej, przykryć drugim biszkoptem. Wierzch również nasączyć, posmarować resztą kremu. Wierzch posypać startą czekoladą.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, z serem, z kremem serowym, piankowe
  • 3 komentarze

Dodane przez: justynka2701

justynka2701 104

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2014-02-24T19:33:30+01:00

779 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »