Królik w winie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To nasz rodzinny sposób podawania królika.

Składniki:

  • 1 kg królika
    1/2 szkl. oliwy
    1 szkl. białego wytrawnego wina
    1 szkl. soku pomarańczowego
    3 łyżki rozmarynu
    łyżka majeranku
    5 ząbków czosnku
    sól, pieprz

Królik w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika myjemy, kroimy w kawałki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez
    praskę. Oliwę, wino i sok mieszamy z majerankiem, rozmarynem i czosnkiem.
    Wsypujemy sól i pieprz.
  • 2. Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia. Wlewamy zalewę. Schładzamy
    12 godzin. Od czasu do czasu potrząsamy.
  • 3. Królika pieczemy ok. 2 godzin w temp. 180 °C. Podajemy np. z ziemniakami
    posypanymi ziołami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2011

Komentarze

Podobne przepisy