Królik w pomidorach. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Królika podziel na mniejsze porcje, oprósz solą, pieprzem, tymiankiem, oregano i odstaw na minimum 2 godziny w chłodne miejsce.
2.Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj i utrzyj z odrobiną soli. W rondlu rozgrzej oliwę i przesmaż na niej cebulę i czosnek przez 1-3 minuty, dodaj oprószonego mąką królika i podsmaż go na złoty kolor. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż razem 2 minuty.
3.Królika podlej winem i duś, do czasu, gdy płyn odparuje do połowy. Dodaj pomidory, liść laurowy, sól, pieprz, cukier do smaku i duś na małym ogniu około 40 minut. Przed podaniem posyp potrawę dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Podawaj z ziemniakami smażonymi, ryżem i surówkami.
Komentarze