Królik w pomidorach.

0 (0 ocen)

Danie podaję z młodymi ziemniaczkami i surówką.

Składniki:

  • 1 królik,
    2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    1 puszka pomidorów w zalewie,
    1 cebula,
    2 ząbki czosnku,
    100 ml białego, wytrawnego wina,
    50 g mąki,
    100 ml oliwy z oliwek,
    po 1 łyżeczce oregano i tymianku,
    1 liść laurowy,
    pęczek natki pietruszki,
    cukier,
    sól,
    pieprz.

Królik w pomidorach. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika podziel na mniejsze porcje, oprósz solą, pieprzem, tymiankiem, oregano i odstaw na minimum 2 godziny w chłodne miejsce.
  • 2. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj i utrzyj z odrobiną soli. W rondlu rozgrzej oliwę i przesmaż na niej cebulę i czosnek przez 1-3 minuty, dodaj oprószonego mąką królika i podsmaż go na złoty kolor. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż razem 2 minuty.
  • 3. Królika podlej winem i duś, do czasu, gdy płyn odparuje do połowy. Dodaj pomidory, liść laurowy, sól, pieprz, cukier do smaku i duś na małym ogniu około 40 minut. Przed podaniem posyp potrawę dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Podawaj z ziemniakami smażonymi, ryżem i surówkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy