Tradycyjny królik w marchewce, czosnku i musztardzie

4.5 (160 ocen)

  • 60 min

Prosty i szybki wykonaniu królik na każdą okazję.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 duże i 2 małe udka z królika
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy z oliwek
    4 marchewki
    4 listki laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    sól wedle uznania
    1 łyżeczka kurkumy
    2 łyżki musztardy
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tradycyjny królik w marchewce, czosnku i musztardzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy zgnieciony i posiekany czosnek. Gdy czosnek się lekko posmaży i pojawi się piękny zapach kładziemy udka z królika. Przyrumieniamy z obu stron i podlewamy 1 szklanką wody. Przykrywamy i dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy listki, ziele angielskie, solimy i posypujemy kurkumą. Dusimy następne 10 minut. Marchewki obieramy , myjemy i kroimy w plasterki. Dodajemy do królika i dusimy 25 minut. Na koniec musztarda smarujemy udka i przykrywamy jeszcze na 15 minut. Podajemy z lampką wina, pieczywem i sałatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować