Królik na warzywach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Chodzę do szkoły gastronomicznej, gdzie zgłębiam tajniki mojej pasji.

Składniki:

  • ● tuszka królika
    ● cebula
    ● majeranek
    ● 4 ząbki czosnku
    ● sól, pieprz
    ● 1/2 szkl. wytrawnego czerwonego wina
    ● 2 marchewki
    ● por
    ● pietruszka
    ● seler
    ● łyżka posiekanej natki pietruszki
    ● olej
    ● 2 łyżki masła
    ● 2 łyżki mąki

Królik na warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tuszkę królika myjemy, osuszamy i dzielimy na 8 części. Czosnek i cebulę obieramy, siekamy. Posypujemy mięso. Oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Mieszamy. Wkładamy do lodówki na 3 godziny.
  • 2. Oczyszczone warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w plasterki. Wraz z natką wsypujemy na roztopione masło, podlewamy wodą, doprawiamy i dusimy 10 minut.
  • 3. Mięso smażymy 10 minut na oleju. Przekładamy do garnka i zalewamy winem wymieszanym z 1/2 szkl. wody. Dusimy ok. godziny. Mięso wyjmujemy.
  • 4. Mąkę mieszamy z 3/4 szkl. wody. Zagęszczamy wywar z królika, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso podajemy na warzywach, polewamy sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2012

Komentarze

Podobne przepisy