Królik duszony z brukwią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Aromatyczne mieso królika , lezakowane w zalewie mlecznej , duszony z brukwia w sosie smietankowym. Podany z kaszą-nieziemsko smakuje! To zdrowe i pozywne danie.Dodam ze brukiew idealnie komponuje sie z tym mięskiem:)-polecam:)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • udziec królika i przód
    kostka rosołowa.
    2 cebule
    czosnek granulowany
    1 l zsiadłego mleka
    1 brukiew
    2 łyżki masła,
    1 łyżka mąki
    pól szklanki śmietany,
    pieprz,
    sól

Królik duszony z brukwią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porcje królika natrzec czosnkiem z solą i zalać zsiadłym
    mlekiem. Włożyć na kilkanaście godzin , a najlepiej na cała dobę do lodówki lub inne chłodne miejsce.
    Po tym czasie wyjąć mięso z zalewy, osuszyć i pokroic na kawałki.

    Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć je na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla, dodać
    posiekaną cebulę , podlać niewielką ilością wody, przykryć i dusić. Po 30 minutach dodac pokrojona w kostke brukiew, dodać kostke rosołową .- dusic przez około 30 minut
    Gdy mięso będzie miękkie, wlać śmietanę roztrzepaną z mąką , zagotować i doprawić.
    Podawać kaszą jęczmienną.Smacznego:)

Porady

4 porcje,

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy