Aromatyczne mieso królika , lezakowane w zalewie mlecznej , duszony z brukwia w sosie smietankowym. Podany z kaszą-nieziemsko smakuje! To zdrowe i pozywne danie.Dodam ze brukiew idealnie komponuje sie z tym mięskiem:)-polecam:)
Królik duszony z brukwią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porcje królika natrzec czosnkiem z solą i zalać zsiadłym
mlekiem. Włożyć na kilkanaście godzin , a najlepiej na cała dobę do lodówki lub inne chłodne miejsce.
Po tym czasie wyjąć mięso z zalewy, osuszyć i pokroic na kawałki.
Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć je na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla, dodać
posiekaną cebulę , podlać niewielką ilością wody, przykryć i dusić. Po 30 minutach dodac pokrojona w kostke brukiew, dodać kostke rosołową .- dusic przez około 30 minut
Gdy mięso będzie miękkie, wlać śmietanę roztrzepaną z mąką , zagotować i doprawić.
Podawać kaszą jęczmienną.Smacznego:)
Komentarze