Królik duszony w śmietanie

4.45 (200 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Mięso królika jest bardzo smaczne i zdrowe, charakteryzuje się wysoką przyswajalnością białka, niską zawartością cholesterolu. Można przyrządzać z niego naprawdę wyjątkowe dania.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 tuszka królika (ok 1 kg)
    2 marchewki
    1 duża cebula
    4 łodygi selera naciowego
    400ml śmietany 18%
    garść suszonych borowików
    kilka gałązek rozmarynu
    sól morska z ziołami, pieprz biały, liść laurowy
    1-1,5 szklanki wywaru warzywnego lub wody (lub wody pół na pół z białym winem)
    oliwa do smażenia

Wystaw ocenę:

4.45 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Królik duszony w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, podzielić na mniejsze kawałki, posolić, posypać białym pieprzem, listkami rozmarynu, przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić do lodówki na godzinę.
    W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć mięso z każdej strony na złoty kolor, dodać grzyby, liść laurowy, gałązki rozmarynu, zalać szklanką gorącego wywaru z warzyw (lub wody) przykryć i dusić 25 minut.
    Marchew obrać, pokroić w półtalarki, cebulę pokroić w piórka, dodać do królika, wymieszać i dusić 15 minut, w razie potrzeby podlać wodą.
    Łodygi selera pokroić, dodać do mięsa. Śmietanę posolić, rozmieszać z odrobiną płynu z patelni, wlać do mięsa, wymieszać, zagotować, przykryć i dusić 10 minut.
    Podawać z ugotowanymi ziemniakami lub bagietką.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować