Królik cytrynowo tymiankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obrać, czosnek posiekać, cebulę pokroić w półplasterki.
Cytrynę dokładnie wyszorować, sparzyć wrzątkiem, obrać skórkę, wycisnąć sok.
Skórkę cytrynową, po usunięciu białych części, pokroić w cienkie paseczki.
Tymianek opłukać, otrzepać z wody, oberwać listki.
Tuszkę królika opłukać, podzielić na części, umieścić w naczyniu, w którym będzie marynowany.
Na mięsie rozłożyć czosnek, cebulę, liście laurowe, skórkę cytrynową i listki tymianku.
Skropić trzema łyżkami soku cytrynowego i zalać winem.
Naczynie szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Po tym czasie mięso osączyć i oczyścić ze składników marynaty, ze wszystkich stron oprószyć solą i pieprzem.
Panierować w mące i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
Marynatę przelać do rondla, doprowadzić do wrzenia, włożyć do niej kawałki królika i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa (ja dusiłam około 45-50 minut).
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podałam z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.
Komentarze