Królik cytrynowo tymiankowy

0 (0 ocen)

Królika przygotowałam według przepisu Roberta Makłowicza. Podałam go z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami

Składniki:

  • 1 tuszka królika
    MARYNATA:
    2 ząbki czosnku
    1 nieduża cebula
    2 gałązki świeżego tymianku
    1-2 liście laurowe
    1 cytryna
    250 ml białego wytrawnego wina
    DODATKOWO:
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    mąka pszenna do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina

Królik cytrynowo tymiankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obrać, czosnek posiekać, cebulę pokroić w półplasterki.
    Cytrynę dokładnie wyszorować, sparzyć wrzątkiem, obrać skórkę, wycisnąć sok.
    Skórkę cytrynową, po usunięciu białych części, pokroić w cienkie paseczki.
    Tymianek opłukać, otrzepać z wody, oberwać listki.
    Tuszkę królika opłukać, podzielić na części, umieścić w naczyniu, w którym będzie marynowany.
    Na mięsie rozłożyć czosnek, cebulę, liście laurowe, skórkę cytrynową i listki tymianku.
    Skropić trzema łyżkami soku cytrynowego i zalać winem.
    Naczynie szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
    Po tym czasie mięso osączyć i oczyścić ze składników marynaty, ze wszystkich stron oprószyć solą i pieprzem.
    Panierować w mące i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
    Marynatę przelać do rondla, doprowadzić do wrzenia, włożyć do niej kawałki królika i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa (ja dusiłam około 45-50 minut).
    Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Podałam z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Królik Tymianek Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować