Do wykonania potrzebne są:
- jajko kurze
- jajko przepiórcze
- szczypiorek
- biała rzodkiew lub rzodkiewka
- pieprz czarny (ziarnisty)
- kawałek marchewki lub czerwonej papryki
- wykałaczka
Króliczek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jajka gotujemy na twardo (z niewielką ilością soli). W jajku przepiórczym - głowie za pomocą rurki do napojów wycinamy oczy i wkładamy pieprz. Nacinamy miejsce na nos, w które wkładamy kawałek marchewkę. Szczypiorek kroimy na ok. 1cm kawałki i wkładamy jako wąsy.
2. Z białej rzodkwi lub rzodkiewki (biała część) wycinamy uszy zajączka.
3. Całość łączymy za pomocą wykałaczki z jajkiem kurzym. Oczywiście od spodu jajko przecinamy, żeby dekoracja stabilnie się trzymała.
Komentarze