• KRÓLEWSKI ŻUREK

    Dodane przez: Koronowianka

  • Idealny żurek na świąteczny stół.Ja przygotowuję go kilka razy w roku,ponieważ bardzo smakuje mojej Rodzinie.

  • Składniki

    1 słoik żurku naturalnego /koncentrat UNAMEL/
    1 szt. marchew
    1 szt. pietruszka korzeń mały
    1 szt. cebula średnia
    1 główka średnia czosnku
    20 dkg. wędzonego boczku
    20 dkg. kiełbasy polskiej wędzonej
    20 dkg. szynki gotowanej wieprzowej
    6 szt. jajek ugotowanych na twardo
    1 łyżka chrzanu tartego / najlepszy świeży/
    sól,pieprz,majeranek sok z cytryny /jeśli dodajemy świeży
    chrzan/

  • Sposób przygotowania

    1.
    Królewski żurek - krok 1

    Boczek opłukać pokroić w plastry,warzywa obrać umyć,przepołowić.Do garnka wlać około 2,5 l. wody włożyć boczek,warzywa,kiełbasę pokrojoną w talarki,lekko posolić,wsypać 1 łyżkę majeranku i gotować na wolnym ogniu. I

    2.
    Królewski żurek - krok 2

    Wywar przecedzić przez sito,przestudzić.Cebulę,czosnek,pietruszkę zmiksować lub przetrzeć przez sito,dodać do wywaru.W zimnym wywarze dokładnie rozprowadzić koncentrat żurku,gotować na wolnym ogniu około 10 min.Dodać chrzan,ewentualnie przyprawić solą i pieprzem do smaku.

    3.
    Królewski żurek - krok 3

    Szynkę,boczek,marchew,2 jajka pokroić w kostkę,kiełbasą w pół talarki i dodać do żurku,zagotować.

    4.
    Królewski żurek - krok 4

    Na koniec wsypać drobno posiekaną natkę pietruszki.Podawać w głębokim talerzu,ozdobionym jajkiem pokrojonym na 4 części,gałązkami natki i marchewką.

  • Rady

    Wywar można ugotować dzień wcześniej.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    danie nie tylko świąteczne
  • 3 komentarze

Dodane przez: Koronowianka

Koronowianka 408

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-10-28T19:55:37+01:00

855 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »