KRÓLEWSKI ŻUREK

4.5 (156 ocen)

Idealny żurek na świąteczny stół.Ja przygotowuję go kilka razy w roku,ponieważ bardzo smakuje mojej Rodzinie.

Składniki:

  • 1 słoik żurku naturalnego /koncentrat UNAMEL/
    1 szt. marchew
    1 szt. pietruszka korzeń mały
    1 szt. cebula średnia
    1 główka średnia czosnku
    20 dkg. wędzonego boczku
    20 dkg. kiełbasy polskiej wędzonej
    20 dkg. szynki gotowanej wieprzowej
    6 szt. jajek ugotowanych na twardo
    1 łyżka chrzanu tartego / najlepszy świeży/
    sól,pieprz,majeranek sok z cytryny /jeśli dodajemy świeży
    chrzan/
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Królewski żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Królewski żurek 1. Boczek opłukać pokroić w plastry,warzywa obrać
    umyć,przepołowić.Do garnka wlać około 2,5 l. wody
    włożyć boczek,warzywa,kiełbasę pokrojoną w talarki,lekko
    posolić,wsypać 1 łyżkę majeranku i gotować na wolnym
    ogniu.

    I
  • Królewski żurek 2. Wywar przecedzić przez sito,przestudzić.Cebulę,czosnek,pietruszkę zmiksować lub
    przetrzeć przez sito,dodać do wywaru.W zimnym wywarze
    dokładnie rozprowadzić koncentrat żurku,gotować na wolnym
    ogniu około 10 min.Dodać chrzan,ewentualnie przyprawić solą
    i pieprzem do smaku.
  • Królewski żurek 3. Szynkę,boczek,marchew,2 jajka pokroić w
    kostkę,kiełbasą w pół talarki i dodać do
    żurku,zagotować.
  • Królewski żurek 4. Na koniec wsypać drobno posiekaną natkę
    pietruszki.Podawać w głębokim talerzu,ozdobionym jajkiem
    pokrojonym na 4 części,gałązkami natki i marchewką.

Porady

Wywar można ugotować dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować