Królewski cynamonowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta:
Margarynę utrzeć na puch z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę z proszkiem i ubite na sztywno białka. Wymieszać.
Ciasto podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao. Każdą część ciasta wyłożyć oddzielne do blach wyłożonych papierem do pieczenia i
wysmarowanych margaryną Kasią (wym. blachy: 22 x 32) Piec 30 minut w temp.180 s C.
2.Wykonanie kremu budyniowego:
Z mleka, proszku budyniowego i cukru ugotować budyń.Przestudzić. Margarynę utrzeć na puch dodając zimny budyń.
3.Wykonanie masy jabłkowej:
Jabłka przełożyć do garnka, dodać 1/4 szklanki wody i dusić aż do rozpadnięcia się owoców. Pod koniec dodać cynamon i galaretkę (jeśli jabłka są kwaśne, dodać cukier) Wystudzić.
4.Złożenie ciasta:
Placek ciemny
dżem
placek jasny
masa jabłkowa
połowa kremu
placek jasny
reszta kremu
dowolnie udekorować i posypać cynamonem.
Wstawić do lodówki
Smacznego:)
Komentarze