Chlebek Królewski

4.49 (193 ocen)

  • 60 min

Przepis na ten chleb jest wyjątkowo prosty, dodajemy to co lubimy, zawsze pyszny, zaraz po upieczeniu jak i przez kolejne dni. Po prostu wyśmienity!

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej lub razowej,
    50g drożdży,
    1litr ciepłej ale nie wrzącej wody,
    1,5 szk otrębów (ja daję żytnie),
    1 łyżka soli,
    1 łyżka cukru,
    ziarna: słonecznik, siemie lniane, sezam, pestki dyni, (jak ktoś lubi może być również suszona żurawina).

Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chlebek królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mąkę wsypać do dużej miski (najlepiej z tuupperware do wyrastania ciasta drożdżowego), drożdże skruszyć do mąki zalać ciepłą wodą wyrobić dodać nasiona i wyrobić, miskę szczelnie zamknąć i odstawić do wyrośnięcia, do momentu kiedy miska się sama otworzy, lub przykryć ścierką, gdy wyrośnie przekładamy do foremek i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 200stopni ok 40-50min, gdy boki zaczną odchodzić. SMACZNEGO!

Porady

Najlepiej ciasto wyrasta w misce do wyrabiania ciasta drożdżowego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.58 (245 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Placek królewski

To może cię zainteresować