Ciasto KRÓLEWSKIE

4.51 (188 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wspaniałe ciasto o miodowym aromacie. Pięknie pachnie i najlepiej smakuje jesienną porą. Nie może go również zabraknąć podczas Świąt Bożego Narodzenia.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Warstwa miodowa:
    2-3 łyżki miodu
    1 szklanka cukru pudru
    1 kostka 250g margaryny
    3 szklanki mąki
    3 jajka
    2 łyżeczki sody

    Krem:
    3 szklanki mleka
    3 czubate łyżki mąki kartoflanki
    2 czubate łyżki mąki krupczatki
    1 szklanka cukru
    3łyżki kawy rozpuszczalnej
    2 kostki margaryny (500g)

    Biszkopt z 4 jajek:
    4 jajka,
    3 łyżki mąki pszennej,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    1płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 szklanki cukru
    1 łyżka oleju

    Wszystkie ciasta pieczemy na blaszce o tym samym wymiarze np.36cm/25cm.
Wystaw ocenę:

4.51 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Miodownik Desery Biszkopty

Ciasto królewskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Biszkopt:Żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj olej oraz mąki z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką.Ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160 st.C około 30 min.
  • Miód 2. Warstwa miodowa: Margarynę ,miód i cukier puder rozpuszczamy w garnku, ale nie gotujemy. Studzimy. Dodajemy jajka, mąkę, sodę i mieszamy w garnku mikserem na jednolita masę.
    Masę miodową dzielimy na dwie części i wykładamy na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia.
    Pieczemy 10 minut w 180 stopniach do wyrośnięcia i uzyskania złotego koloru (czasem potrzeba 15 minut-zależy to od piekarnika)
  • Krem-budyń 3. Krem: zagotuj 2 szklanki mleka z cukrem i rozpuszczalną kawą. W 1 szklance rozpuszczamy dwa rodzaje mąki i wlewamy do gotującego mleka. Mieszamy do zgęstnienia uważając aby budyń się nie przypalił. Studzimy przykrywając folią aby nie mieć skorupki na budyniu.
    Po wystudzeniu dodawaj po jednej łyżce budyniu do miękkiej margaryny i miksuj na puch.
  • Ciasto 4. Złożenie: Podziel krem na 2 równe miseczki i z każdej miseczki odłóż po 1 dużej łyżce,aby mieć krem na wierzch tylko do przesmarowania.
    Na spód blachy kładziemy ciasto miodowe na to 1 porcję kremu. Następnie kładziemy biszkopt kolejną porcję kremu i na krem ciasto miodowe, które kładziemy odwrotnie tak aby spód ciasta był na górze -po to aby nasze ciasto było równe i gładkie na wierzchu. Dociskamy,aby warstwy się nam skleiły. Pozostałe dwie łyżki kremu smarujemy na wierzchu i smarujemy wierzch. Posypujemy kawą mieloną lub kakaem.

Porady

Wierzch można posypać posiekanymi orzechami. Ja akurat posypałam kawą, bo tak lubimy. W okresie świątecznym zawsze posypuje orzechami. Spody miodowe można skropić woda z miodem lub alkoholem aby szybciej zmiękły, bo to ciasto należy wykonac co najmniej 2 dni przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kawa Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować