Królewska szarlotka z bitą śmietaną

4.5 (148 ocen)

  • 30 min

Do tego przepisu użyłam jabłek w kostkę ze słoika domowej roboty.

  • 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    8 łyżek cukru
    4 łyżki mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa:
    2 galaretki agrestowe
    1 litrowy słoik jabłkowej kostki:
    4 średniej wielkości jabłka
    1 galaretka cytrynowa
    Śmietana:
    400 ml śmietany kremówki
    1 opakowanie cukru waniliowego
    15 dag cukru
    2,5 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Królewska szarlotka z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłkowa kostka 1. JABŁKOWA KOSTKA:
    Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu (w 0,5l wody). Jabłka uciskamy w słoiku i zalewamy zimną bądź letnią galaretką. Pasteryzujemy 15-20 minut.
  • 2. BISZKOPT: Jajka z cukrem ubić, dodać resztę składników i powoli mieszać. Wylewamy w formę i pieczemy około 30 min. Upieczony studzimy.
  • 3. Galaretki agrestowe rozpuszczamy i do tężejącej dodajemy jabłka w kostkę ze słoika i wylewamy na biszkopt.
  • mniam 4. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać rozpuszczoną żelatynę i ubić na sztywną pianę. Wykładamy na masę jabłkową. Posypujemy startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować