• Królewska szarlotka z bitą śmietaną

    Dodane przez: IrenaJa

  • Do tego przepisu użyłam jabłek w kostkę ze słoika domowej roboty.

  • Składniki

    Biszkopt:
    5 jajek
    8 łyżek cukru
    4 łyżki mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa:
    2 galaretki agrestowe
    1 litrowy słoik jabłkowej kostki:
    4 średniej wielkości jabłka
    1 galaretka cytrynowa
    Śmietana:
    400 ml śmietany kremówki
    1 opakowanie cukru waniliowego
    15 dag cukru
    2,5 łyżeczki żelatyny

  • Sposób przygotowania

    1.
    Jabłkowa kostka - krok 1

    JABŁKOWA KOSTKA: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu (w 0,5l wody). Jabłka uciskamy w słoiku i zalewamy zimną bądź letnią galaretką. Pasteryzujemy 15-20 minut.

    2.

    BISZKOPT: Jajka z cukrem ubić, dodać resztę składników i powoli mieszać. Wylewamy w formę i pieczemy około 30 min. Upieczony studzimy.

    3.

    Galaretki agrestowe rozpuszczamy i do tężejącej dodajemy jabłka w kostkę ze słoika i wylewamy na biszkopt.

    4.
    mniam - krok 4

    Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać rozpuszczoną żelatynę i ubić na sztywną pianę. Wykładamy na masę jabłkową. Posypujemy startą czekoladą.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, w_kilka_chwil, slodkie_zycie, dania_dla_urody, sezonowe_przysmaki
  • 8 komentarzy

Dodane przez: IrenaJa

IrenaJa 86

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-11-19T12:43:36+01:00

869 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »