• Królewska szarlotka z bitą śmietaną

    Dodane przez: IrenaJa

  • Do tego przepisu użyłam jabłek w kostkę ze słoika domowej roboty.

  • Składniki

    Biszkopt:
    5 jajek
    8 łyżek cukru
    4 łyżki mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa:
    2 galaretki agrestowe
    1 litrowy słoik jabłkowej kostki:
    4 średniej wielkości jabłka
    1 galaretka cytrynowa
    Śmietana:
    400 ml śmietany kremówki
    1 opakowanie cukru waniliowego
    15 dag cukru
    2,5 łyżeczki żelatyny

  • Sposób przygotowania

    1.
    Jabłkowa kostka - krok 1

    JABŁKOWA KOSTKA: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu (w 0,5l wody). Jabłka uciskamy w słoiku i zalewamy zimną bądź letnią galaretką. Pasteryzujemy 15-20 minut.

    2.

    BISZKOPT: Jajka z cukrem ubić, dodać resztę składników i powoli mieszać. Wylewamy w formę i pieczemy około 30 min. Upieczony studzimy.

    3.

    Galaretki agrestowe rozpuszczamy i do tężejącej dodajemy jabłka w kostkę ze słoika i wylewamy na biszkopt.

    4.
    mniam - krok 4

    Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać rozpuszczoną żelatynę i ubić na sztywną pianę. Wykładamy na masę jabłkową. Posypujemy startą czekoladą.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, w_kilka_chwil, slodkie_zycie, dania_dla_urody, sezonowe_przysmaki
  • dodaj komentarz 13 komentarzy
    • Konto nieaktywne
      2012-11-19T15:03:46+01:00 Konto nieaktywne
      podoba mi się ten przepis, mam podobny, chyba upiekę.
    • IrenaJa
      2012-11-19T15:05:23+01:00 IrenaJa
      Oj tak polecam. Upiekłam na weekend i się spisał. Wszystkim bardzo smakowało
    • Konto nieaktywne
      2012-11-19T15:07:22+01:00 Konto nieaktywne
      to widać po fotce, wyszło cudne
    • redakcyjna_kucharka
      2012-11-20T11:34:20+01:00 redakcyjna_kucharka
      jaki jest wymiar blaszki na biszkopt?
    • IrenaJa
      2012-11-20T15:23:52+01:00 IrenaJa
      26 cm x 42 cm
    • IrenaJa
      2012-11-25T15:41:45+01:00 IrenaJa
      Mam nadzieję, że będzie smakował:)
    • DanusiaC
      2013-02-22T01:25:28+01:00 DanusiaC
      To ciasto samo zachęca, żeby go upiec.
    • PrzepisyBozeny
      2013-04-01T18:11:44+02:00 PrzepisyBozeny
      smacznie wygląda.
    • nadia180
      2014-08-14T19:17:20+02:00 nadia180
      Mam zamiar zrobić sobie kilka takich słoików właśnie do tego ciasta. I chciałabym zapytać czy te dwie galaretki agrestowe należy rozpuścić według opisu na opakowaniu, czyli w 1 litrze wody?
    • JulkaTomeczek
      2014-08-14T21:04:15+02:00 JulkaTomeczek
      Podoba mi się ta kostka jabłkowa bo można ją wykorzystać nie tylko do placków, fajny przepis.
    • Gość
      2014-08-17T21:55:46+02:00 IrenaJa (gość) IP: 109.95.*.*
      Te 2 galaretki agrestowe rozpuszczamy jak na placek. Ja rozpuszczam w 0,5l wody by nie była zbyt rzadka.
    • nadia180
      2014-08-17T22:08:02+02:00 nadia180
      Dziękuję bardzo za odpowiedź. Kilka słoików już zrobiłam i już mnie kusi, żeby to ciasto zrobić :-)
    • Gość
      2014-08-18T13:41:43+02:00 IrenaJa (gość) IP: 109.95.*.*
      W takim razie życzę Smacznego! :)

Dodane przez: IrenaJa

IrenaJa 86

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-11-19T12:43:36+01:00

1534 odwiedziny


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »