królewska szarlotka

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

ciasto powstało pod wpływem impulsu

  • 4 godz.

Składniki:

  • 5 jaj

    1 kostka margaryny

    2 łyżki kwaśnej śmietany

    2 i 1/2 szk mąki

    1 szk cukru

    1 opakowanie przyprawy korzennej

    1 puszka brzoskwiń

    1 kg jabłek

    1 łyżeczka cynamonu

    100 g płatków migdałowych

    1 galaretka pomarańczowa

Królewska szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnice przesiać mąkę z przyprawą korzenną, dodać margarynę, śmietanę i żółtka i połowę cukru zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na godz.

    Jabłka obrać, pokroić na mniejsze cząstki, przełożyć do garnka zalać sokiem z brzoskwiń, dodać pokrojone w mniejsze kawałki brzoskwinie i dusić do zmiękczenia się jabłek. Jabłka powinny być miękke ale nie rozpadnięte. Odcedzić na sicie.

    3/4 ciasta rozwałkować na stolnicy, wyłożyć ciastem blaszkę do pieczenia. Na ciasto wyłożyć odsączoną z soku masę jabłkowo-brzoskwiniową.

    Posypać cynamonem i zetrzeć na tarce pozostała część ciasta.

    W związku z tym że masa jabłeczna jest bardzo wilgotna nie nakłuwam ciasta widelcem tylko pod koniec pieczenia przełączam kuchenkę na dolną grzałkę i tak piekę 15-20 min.

    Piec 45 min w 170OC.

    Ubić białka z cukrem, ciągle ubijając dodać galaretkę- suchą.
    Powstałą pianę przełożyć na ciasto, posypać płatkami migdałowymi i dalej piec 20 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy