1.placki:
Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Placki upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 st przez około 15 minut.
2.ciasto biszkoptowe:
Z białek ubić pianę, dodać cukier nadal ubijając. Następnie dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ubijać. Na koniec wlać olej i zmiksować aż wszystko sie razem połączy. Piec około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st.
3.krem:
Odlać trochę mleka i rozmieszać z mąkami. Do reszty mleka dodać cukier i margarynę, zagotować; następnie dodać mąkę i ponownie zagotować (ma wyjść budyń). Połową ciepłego kremu posmarować placek na to położyć biszkopt i rozsmarować resztę kremu, na krem wyłożyć drugi placek. Ciasto owinąć i równomiernie obciążyć. Najlepiej zrobić dzień lub dwa wcześniej, a w dniu podania polać polewą...
4.polewa:
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej razem ze śmietaną, dokładnie wymieszać
Komentarze