królewiec...

4.38 (207 ocen)

najsmaczniejsze po 3 dniach :)

Składniki:

  • Placki:

    2 szklanki mąki
    1 jajko
    2 łyżki miodu
    1/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka sody
    15 dag rozpuszczonego, ciepłego masła

    ciasto biszkoptowe:

    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju

    Krem:

    16 dag cukru
    3/4 kostki masła
    1l mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 cukry waniliowe

    polewa:

    200 g białej czekolady
    5-6 łyżek śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

4.38 (207 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Królewiec... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. placki:
    Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Placki upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 st przez około 15 minut.
  • 2. ciasto biszkoptowe:
    Z białek ubić pianę, dodać cukier nadal ubijając. Następnie dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ubijać. Na koniec wlać olej i zmiksować aż wszystko sie razem połączy. Piec około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st.
  • 3. krem:
    Odlać trochę mleka i rozmieszać z mąkami. Do reszty mleka dodać cukier i margarynę, zagotować; następnie dodać mąkę i ponownie zagotować (ma wyjść budyń). Połową ciepłego kremu posmarować placek na to położyć biszkopt i rozsmarować resztę kremu, na krem wyłożyć drugi placek. Ciasto owinąć i równomiernie obciążyć. Najlepiej zrobić dzień lub dwa wcześniej, a w dniu podania polać polewą...
  • 4. polewa:
    Czekoladę stopić w kąpieli wodnej razem ze śmietaną, dokładnie wymieszać
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować